|| !! Čtěte Pravidla !! ZDE || AKTUÁLNĚ: Kumiko Zpět; Mangai no Chikara již brzy;

Matcha (抹茶)

19. října 2008 v 20:32 | Misaki Kumiko |  Čajový obřad

Matcha je pěstován ve stinných podmínkách, stejně jako Gyokuro. Způsob zpracování lístků Matcha po sklizni je ale odlišný. Lístky prochází napařováním, sušením, pak rozemletím na kamenném mlýnku. Jako prášek je používán při čajových obřadech pro přípravu čaje Usucha (tj. tzv. řídkého čaje). Nejvyšší třída Matcha je jasně zelená, nálev je nasládlý a plný, nemá žádný náznak hořkosti. Protože je čaj rozemletý, nedochází při přípravě k žádnému louhování, čaj se jen zalije horkou vodou, rozmíchá chasenem a čaj se pije takto upravený.

Tip na přípravu: Zhruba 2 čajové lžičky čaje rozšlehat v trošce horké vody, za stálého šlehání přilít dle chuti kondenzované mléko a podávat, lze též připravit v mléce bez vody, ve vodě a vychladit, přimíchat do těst, do krémů, výtečná je též čajová zmrzlina.

© Misaki Kumiko, Saigo no Tora

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Anketa

Nejoblíbenější zelený čaj?

Bancha 8.3% (2)
Sencha 41.7% (10)
Hōjicha 4.2% (1)
Genmaicha 4.2% (1)
Gyokuro 8.3% (2)
Matcha 16.7% (4)
Jiný 4.2% (1)
Neznám japonské zelené čaje 12.5% (3)

Komentáře

1 Nikča Nikča | Web | 10. října 2013 v 17:05 | Reagovat

je to super čaj, ale leze do peněz :o)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama